15. dec, 2019

traditioner

Nu närmar det sig jul och med det så är den hektiska tiden här när man känner att man knappt hunnit knyta skorna. Men nu är julpyntet uppe, städningen planerad, maten uppskriven på listan osv. osv. 
Men som sagt nu när det närmar sig julen, denna underbara högtid med magi i luftet överallt får en att tänka på allt som fick en att känna förväntan som liten när man låg där i sängen kvällen innan julafton och kände det välbekanta pirret i magen inför morgondagen. Men förrutom det som vuxen finns det något som iallafall för mig som stor läsare har som tradition så är det självklart att plöja igenom alla de böcker som man gärna läser vid denna tiden och det är en hel del. 
Alla böcker som får en att känna julkänsla, en känsla som sprider värme, glädje, kärlek i hela kroppen och får en själ att lysa. 
Så idag blir det ett lite annorlunda inlägg där jag tipsar om de böcker som jag finner stor julkänsla i. Jag kommer inte gå in så mycket på dem då jag hoppas att ni kommer vilja upptäcka undret med dem på egenhand.

1. Harry Potter
Jag skriver bara hans namn för jag tycker att det säger allt. För mig är Harry Potter Jul och kommer föralltid att förbli just det. Och det är precis vid de även har lyckats fånga i de otaliga filmerna.

2. Astrid Lindgren
Alla. Barn som gamla. Älskar Astrid Lindgren, kan inte tänka mig att någon skulle kunna säga något annat om älskade Astrid. Och en bättre berättarröst går inte att få tag på.

3. Charles Dickens
Den klassiska en Julsaga är ett måste i juletid, underförstått varför. Den är Julen. Men däremot läser jag alltid Oliver Twist med under denna tiden. Då kan man säkert tycka att den är väl inte jul? En hemsk bok om fattigdom, kyla och hård värld. Men jo Jag tycker det, vi glömmer säkert för att vi vill men alla har det inte bra på julen, alla har inte så att de får njuta av julmat, samhörighet, värme eller ens tak över huvudet och de personerna borde även de få en av våra tankar under denna tiden åtminstone.

4. Bob
Ja han är en nyfunnen tradition. Förra Julen läste jag om Bob och hans jul. För er som sitter med en djuprynka och undrar vad fan det är som jag snackar om kan jag tala om att Bob är en alldeles underbar gatukatt som man bara måste läsa och uppleva för att förstå fullt ut. Och finns det något juligare än en alldeles underbar kisse? En kisse som hittat ett hem efter ett säkert hårt och ledsamt liv ute på gatan.

5. Grinchen
I år har jag för första gången läst Grinchen av Theodor Seuss, filmen eller filmerna har man ju sett otaliga gånger men jag kände att nu var det dags att läsa igenom boken en gång för alla. Och det kommer verkligen bli en given tradition numera.

6. Magisk Jul
Även denna bok läste jag första gången i år. Och Den var ingen besvikelse. Långt därifrån. Traditioner, myter, tomtar, troll allt det och mer därtill finner ni i denna bok.

Ja då var detta inlägg över och jag måste tyvärr meddela att detta blir mitt sista inlägg innan nästa år då min tid inte kommer räcka till för mer. Jag hoppas att jag samlat tillräckligt med tips och julkänsla för att fylla resten av året i detta inlägg. Så hejdå och ha nu en riktigt bra jul och en god fortsättningen så ses vi igen i Januari!