11. feb, 2019

Alla hjärtansdag

Snart är det alla hjärtans dag och då blomstrar kärleken från alla hörn. Man ser par som står i trappuppgångar och kysser varandra hejdå även fast man ser i deras blickar att hejdå är det sista som de vill säga till varandra.
Är man på landvetter på väg ut ur landet eller om man kanske ska hämta upp någon som anländer får man se fullt med par som slänger sig i varandras armar efter långtidsväntan, par som kysser varandra omslingrade ömsom skrattar och gråter av lycka att få se den andre igen. 
Det finns även dem som är lite till åren, som varit gifta i 25,40 eller kanske till och med 60 år och som tar det hela lite mer stillsamt även om kärleken ligger där tydligt och tryggt i sin vagga år efter år men tunnas aldrig ut. Men byggs på starkare och starkare för varje dag. Det är väl det som alla längtar och kämpar efter att få lyckas med. Att ha den där kärleken som man såg mellan sina föräldrar? Mormor och morfar? farmor och farfar? 
Men det finns även de stackare som har olycklig kärlek, obesvarad kärlek eller något som känns lite olustig bevakad kärlek. En kärlek som man känner så starkt, intensivt och beroendeframkallande men enda hållhakan är den att personen ifråga inte vet att du finns. Vet inte att du står där på andra sidan gatan och kollar in genom ditt fönster medans du gör dig i ordning för natten eller när du drar med en kille/tjej hem från en fartfylld utekväll bara för att knuffa ned hen i soffan och ta ut era lustfyllda känslor på varandra. Medans han som bevakar tittar på er och njuter av synen av dig men samtidigt känner hur besvikelsen över dina handlingar växer, att du väljer detta framför honom. 
En sådan romans har jag pratar om en gång i boken Du av Caroline Kepnes och nu ska jag prata om uppföljaren på den boken Gömda Kroppar.

 

Efter förlusten av sin älskade Beck i förra boken så har Joe kommit tillbaka med nya krafter och en ny kärlek. Amy. Fantastiskt sex, diskussioner om böcker och utflykter till kusten, livet med Amy är bättre än vad han kunde föreställa sig. Men Joe lever i en illusion av rödrosigt skimmer och en dag försvinner Amy och hon tar alla Joes första utgåvor av Philip Roth. Hon ger honom inget annat val än att följa efter henne. Han finner sig snart i Los Angeles och med ett eget facebook- konto hur hände detta? 
Joe gör vad han kan för att komma närmare Amy och döda henne. Han skaffar jobb, kontakter med personer som enligt honom själv är vidriga och äregiriga. Skådespelare. Men något sätter skäppar i hjulet för honom. Oväntade möten som ledde till en ny relation som får honom på andra tankar. Arvtagerskan Love får honom att undra om han kanske har fått en ny chans på lycka. Men han plågas av tankar på det förflutna, kan han gräva ned allt? En gång för alla?

 

Caroline Kepnes har enligt mig lyckas återigen att skriva en otrolig succé på ett hemskt ämne. Ett ämne som många helst inte vill tänka på, än mindre läsa om. Men den griper tag precis som första boken och lämnar en blottad och träffad mitt i bröstet och man ligger där andlös och flämtande i väntan på att de ska komma fler och fler historier som lämnar en lika påverkad.

 

/E