7. nov, 2018

Boktips

Det är 47 dagar kvar till Julafton och bara att skriva det gör mig superstressad. Det är så mycket man måste hinna. Köpa julpynt (Då jag äger iprincip inget), julklappar som inte är riktigt klart, vilket är lite konstigt då jag brukar vara klar i september nästan. Julstäda, bli klar med inredningen av vardagsrummet så långt jag hinner iallafall. 
Om man bortser från all stress som Julen för med sig så finns det inget mer magiskt än Julen, all glädje, snö, pynt och ljus som lyser upp och gör allt vackert och underbart. Så med det sagt idag ska jag bjuda på lite julboktips då jag känner julkänsla idag och ett behov av att sprida den vidare.

 

Den magiska julstjärnan av Kristina Reftel

"Denna lilla sak, min kära,
vill om julen någonting lära.
Häng den på ett lämpligt ställe,
vänta sen på rätt tillfälle.
En liten stund av stor magi,
sen ska allt som vanligt bli."

Detta är vad som står på lappen när Edvin öppnar paketet med julstjärnan som anländer strax innan jul. 
Edvins uppgift i jul är att ta hand om Julkrubban och han bestämmer sig för att stjärnan skulle passa perfekt över krubban, när han råkar komma åt stjärnans nedersta spets så ser han hur krubbans invånare kommer till liv inför hans ögon...

En Julsaga av Charles Dickens

Helt klart världens mest lästa bok om Julen och Charles Dickens mest berömda verk. Den handlar om Ebenezer Scrooge en elakartad och snål man som gör en helomvändning och blir en omtyckt, älskande och godhjärtad människa efter en hemsökelse på julaftonsnatten.

Speglarnas hemlighet av Erika Vallin

tolvåriga Asrin brunson bor tillsammans med sin Farmor i Stockholm då hennes föräldrar inte längre är i livet. Årsdagen på föräldrarnasdöd så överraskar Asrins farmor henne med att ta med henne till ett förfallet hus. Det visar sig bli början på ett stort äventyr. Ihop med sina vänner Lima och Max blir hon vald till ett hemligt sällskap och där får hon höra berättelsen om Eunomia en annorlunda värld i ett parallellt universum.

Gammaldags jul av Harald Wiberg

I denna bok får du höra av konstnären Harald Wiberg född 1908 om hur Julen firades i gamla tider. Vad som händer före Julen, under och efter helgen. 
Denna bok finns att lyssna på Nextory uppläst av Per Oscarsson en ren njutning om du frågar mig.

Trollvinter av Tove Jansson uppläsare Mark Levengood (Nextory)

Mumintrollet för det första mumintroll som upplevt vintern han kände sig väldigt ensam i det sovande huset men snart så befolkades hans dal med främmande varelser. I denna historia får vi veta hur han klarade sig i denna iskalla värld och klarade sig med dessa främmande varelser.

Ditt livs affär av Fredrik Backman

av författaren till ""en man som heter Ove" får vi en magisk liten julhistoria som handlar om vad vi egentligen lämnar efter oss. Vad det har för betydelse. Vem skulle du ge ditt eget liv? Om det inte räcker att bara dö? Om du vet att ingen kommer att minnas det? Vad är du villig att offra?

En satans Jul av Mikael Mansén
Saga och Cornelis vill inte ändra något, de vill fira som vanligt. Udda, annorlunda och självklart med traditioner...

 

/E