27. okt, 2018

PAX

Övernaturliga väsen. Vilka tror ni existerar i verkliga livet och inte bara i böcker och film? Eller anser ni att alla dessa väsen är rena rama påhittet och inget som det ens finns ett uns sanning i? 
Jag har alltid trott att det finns en viss del av sanning i alla väsen de skrivs om. Att de som skriver har utgått ifrån något de själva upplevt eller läst om. Att sanningen finns någonstans där under, gömd. Omgjord för att göra det hela läskigare eller mindre läskigt.
Så vad tror ni på? Troll, tomtar, älvor, skogsrå, näcken, gudar, djävlar, demoner, andar, häxor, vampyrer, varulvar, vättar, jättar ? För mig är det en självklarhet att allt detta existerar. Inte överallt, men man kan känna när man är på en plats, hur den vibrerar av magi. Man kan nästan ta på det.

PAX - Nidstången av Åsa Larsson Ingela Korsell  och Illustrationer av Henrik Jonsson

Nidstången är första boken i PAX serien. Det är en bok jag tänkt läsa länge och äntligen kom jag för mig och köpte den. Den riktar sig till barn i yngre tonåren men jag fann den inte barnslig inte på något sätt. Jag öppnade den, läste första sidan och sedan var jag fast. Så fast som någon kan bli när man tittar ned i en bok och finner sig själv bli indragen i sidorna. Så pass indragen att man känner i kroppen det karaktärerna upplever. 

Denna bok handlar om bröderna Alrik och Viggo. De flyttar de Mariefred och får bo hos det underbara paret Anders och Laylah som finns där för dem och stöttar dem. Men på skolgården är det inte lika enkelt. Där regerar Simon och hans gäng och han är inte lycklig över de nya killarna som inte följer reglerna. I och med de nya svårigheterna med Simon så kom det sig att de träffar Estrid och Magnar när Alrik kastar en sten genom deras fönster. Och de öppnar en värld för bröderna som är mörk, farlig och spännande. En värld med övernaturliga väsen och ett hemligtbibliotek som de har i uppdrag att beskydda. Kan två pojkar vara modiga nog för vad detta uppdrag kommer innebära?  Är de gamla nog för att vara krigare?

Nu när jag gett er en liten inblick i den första boken i serien PAX hoppas jag att jag gett några av er en vilja att själva sätta tänderna i den. Och om denna är något ni fastnar för, vet då att det är 10 böcker i serien så det roliga är inte slut än.

/E