12. okt, 2018

Witches.

Alla har vi vår egen syn på vad en häxa är. De flesta avfärdar de som skrock när de växer upp. Men när man är liten tänker man allt som oftast att häxor är gamla gummor men spetsiga hattar, mantlar med vårtor, spetsig krokig näsa och kutrygg. Ungefär som i snövit när elaka drottningen förvandlar sig själv. Men tänk om det är så att häxor inte är gammal skrock? Tänk om de finns. Ser de verkligen ut som häxor ska se ut? Ser de ut som i snövit eller ser de ut som en vanlig person?

Jag läste denna boken på engelska men den finns självklart även att tillgå på svenska om man föredrar det. Den var riktad till åldersgruppen 6-9 åringar men jag måste säga att den är väldigt ruskig och funkar i alla åldrar.

Witches av Roald Dahl

Historien handlar om en liten föräldralös pojke och hans mormor. Vi får följa med när hans mormor berättar historier om häxor från Norge där hon växte upp och där häxor ursprungligen kommer ifrån. Vi får uppleva när den pojken i historien får vara med om två häxmöten där ett slutar bra och ett inte alls särskilt bra. Mormodern lär oss att häxor ser ut som normala människor. De har jobb, bor i hus och de ser ut som vem som helst. En häxa kan vara den snälla kassörskan på ica, det kan vara hon med den lyxiga bilen som kör förbi varje dag det kan även vara din snälla granne som alltid finns där. Men det alla häxor har gemensamt är att de känner ett våldsamt hat gentemot barn. Allt som snurrar i deras huvud är hur de ska göra sig av med nästa barn och nästa och nästa. Få dem att försvinna ett efter ett.
Så vad kännetecknar en häxa? Hur klär de sig? Vad ska man vara uppmärksam på? Allt det och mer därtill får ni reda på i Roald Dahls bok.

Denna boken är fantastisk, gripande, ruskig och riktigt skrämmande. Jag upplevde den som väldigt mörk och ruskig när jag läste den ihop med min mamma som 10åring och när jag bestämde mig för att läsa om den i vuxen ålder måste jag säga att upplevelsen var den samma. Detta är en bok värd att läsas. LÄS! Ni kommer inte ångra er.

/E