12. okt, 2018

boktips. Skräck och fantasy.

Efter en helg full av skräck i dess olika formar så längtar jag redan efter mer än någonsin till halloween samt att begrava mig i böcker med skräcktema. Bortsett från jul finns det någon mer magisk helg än halloween? En helg som säger att det är okej att vara annorlunda, att sticka ut. Det är en sådan helg som man kan få se allt möjligt i sin naturliga form. Ingen som försöker dölja sig själv, snarare framhäva eller sätta på en mask som säger att detta är mitt sanna jag, detta är inte min mask mitt vanliga yttre är min verkliga mask. En helg då man inte behöver känna sig utstött för engångsskull.
Om man tror på det övernaturliga så är det också en helg som man kan känna sina närståendes närvaro från dem som har lämnat oss. Det kan kännas så tydligt att man kan känna deras lätta beröring mot ens arm. Det för mig lämnar en med en familjär känsla av trygghet.

Skräck. Det annorlunda och oförklarliga som kan både skrämma och fascinera oss, ibland samtidigt och ibland var för sig.
Så idag tänkte jag dela med mig av sjuboktips. Sjuboktips som är inspirerade av skräck och fantasy. Vissa ger rysningar och vissa bara kittlar till av dess magiska berättelser. Allt är inte skrämmande men alla är annorlunda på något sätt.

Alice i underlandet av Lewis Carroll

Alice är sju är och uttråkad. Men då ser hon en kanin i väst som plockar upp en klocka ur sin ficka och utbrister ”kära nån jag är sen!” Han skuttar iväg och Alice som fastnat i sin nyfikenhet springer efter. Kaninen försvinner ned i ett kaninhål och när hon ska undersöka hålet faller hon ned. Hon kommer till en värld där ingenting är sig likt och får se och uppleva mer än hon trodde var möjligt.

Häxan och lejonet av C.S. Lewis

Peter, Susan, Edmund och Lucy är syskon och även dem som denna historia kretsar runt. Syskonen anländer till ett hus på landet och i detta hus finns ett klädskåp. Men det är inget vanligt klädskåp, de fyra syskonen går in i det och kommer till en helt annan värld än den de är så vana vid. Narnia. Narnia är fylld utav väsen, dvärgar, fauner, jättar och kentaurer. Alla har de förmågan att tala som människor. Men allt är inte rosenrött i denna världen finns och den vita häxan. Hon har förbannat Narnia till evig vinter. Kommer de fyra syskonen vara det som Narnia behöver för att bli det den en gång var? Få den att blomstra igen?

Matilda av Roald Dahl

Matilda är ett ovanligt barn. Hon är väldigt smart. Matilda läser de mest avancerade böcker så som Dickens, Hemingway, Steinbeck. Hon har också den mest fantastiska läraren ett barn kan önska sig. Fröken Honung. I klassrummet känner Matilda sig accepterad och omtyckt, någon som hon aldrig gör hemma. Hon har även vänner trots att hon är så annorlunda jämfört med hennes jämnåriga klasskamrater. Men i skolan finns också rektorn. En elak och ond människa. Så Matilda bestämmer sig för att använda sin kraft för att skipa rättvisa.

Snövit och de sju trollen av Wiley Blevins

Den elaka styvmodern lurar snövit att sova för evigt. Men det finns ett botemedel, en prins måste kyssa prinsessan. Men sju fula troll får reda på vad snövits elaka styvmor har gjort och bestämmer sig för att försöka tjäna en hacka på det hela. Kommer trollen Stinker, Stånker, Rusker, Läsker, Äckel, Päckel och Nisse lyckas med sina planer? Eller kommer Nisses samvete komma ivägen?

Warriors. Ut i det vilda av Erin Hunter

Den nyfikna huskatten Rost beger sig en dag ut i skogen och han finner sig själv genast indragen i klanernas kamp. Men kommer Rost en vanlig enkel huskatt att klara det hårda livet ihop med vildkatterna? Och har han styrkan att klara sig ute i det vilda?
Detta är första boken i en serie om krigarkatternas liv och det är inget som man borde missa. Den är fascinerande och helt klart läsvärd för alla.

Vem som helst utom Ivy Pocket av Caleb Crisp

Ivy Pocket är fullständigt övertygad om att hon är en väldigt begåvad, underbar och charmerande. Men det är inte så aristokraterna som hon arbetar för uppfattar henne. De ser henne som en katastrof. Av en händelse finner sig Ivy i Paris och kallad till hertiginnans dödsbädd. Hertiginnan ger henne i uppdrag att se till att ett diamanthalsband kommer till Matilda Butterfield på hennes tolvårsdag, Denna resa kommer vara full av galenskap, missförstånd och skrukar. Missa den inte!

Bokserien ”varelserna” av Magnus Nordin

Utspelar sig på Gotland efter ett Zombieutbrott. Dessa fyra böcker är riktade till målgruppen den yngretonåren men jag finner de helt klart läsvärda för äldre målgrupper än så.
Syskonen Elias och Ebba är dem som historien kretsar runt. Deras föräldrar har dött och de tvingas att leta sig fram i ett illavarslande Gotland.

/E