12. okt, 2018

Sagan om Ringen/Bilbo - en hobbits äventyr

Jag har sett filmerna ett flertal gånger och som de flesta andra som har en stor förkärlek för fantasy så älskade jag dem med hela mitt jag. Så jag bestämde mig för att testa läsa böckerna. Nu har jag tagit mig igenom första boken och tro mig jag hade försökt många gånger men det tog och tag innan boken tog fart men ojojoj det var det helt klart värt. Man fick betalt tillbaka dubbelt upp i ett äventyr som är helt sagolikt. Längtar verkligen efter att få hugga tag i nästa boken och plöja igenom den.
Ska man ge sig på att läsa dessa böcker och inte vill läsa dem på engelska vilket jag också rekommenderar så ska man leta efter Åke Ohlmans översättning. Det är inte lätt att hitta nu men då slipper man alla översättningar av namn osv. Så ge er ut på loppisar, antikvariat och leta det är det värt!

Sagan om Ringen av J.R.R Tolkien

Sagan om Ringen är en historia som utspelar sig 3018-3019 i tredje åldern närmare bestämt sextusen år efter händelserna i Silmarillion. Det är en historia som berättar om världens skapelse och tidiga historia. Sagan om Ringen utspelar sig också 76 år efter Bilbo – en hobbits äventyr. Där får man veta hur Bilbo kom att träffa Gollum och få ringen i sin ägo.
Men för att återgå till Sagan om Ringen så kretsar den runt Ringen. Vilken är då denna ring? Ja detta är en ring med makt som smiddes utav mörkrets herre Sauron för att ha förmågan att härska över de andra ringarna som han smidde till sina fiender. Men Sauron besegrades av sin son Isildur som valde att inte göra det rätta och förgöra ringen. Men den övergav honom och hittades av ingen annan än Gollum för att sedan hamna i Bilbos ägo och där fanns den i många år. Glömd av många. Men så kom det sig att den onda sidan fick redo på information om ringens tillvaro och de gav sig av för att återta sin mästares egendom. Och så började en kamp om gott och ont. Om mörker och ljus. Om de goda och onda.
Bilbo lämnar sedan ringen till sin skyddsling Frodo när han bestämmer sig för att ge sig ut på ett sista äventyr som 111 åring. I och med det så blir det en början på Frodos eget äventyr som inte visar sig att vara så enkelt eller särskilt lätt. Frodo, Sam och fem andra färdkamrater utgår ifrån Vattnadal med avsikten att ta ringen till Domedagsberget i Mordor där den skapades och kasta den ner i vulkanen där den skapades. Enda stället som den också kan förgöras och rädda världen en gång för alla. Men för att veta hur allt utspelar sig måste man läsa alla tre böckerna, första boken är enbart början på en väldigt lång resa.

Bilbo- En hobbits äventyr

Bilbo är en historia som finns samlat i en bok som utspelar sig innan Frodos äventyr med ringen.  Bokens historia kretsar kring Bilbo Bagger som är en välbärgad hob som bor i en hemtrevlig hobhåla i Fylke. Om ni inte vet vad hobbitar är för något så är de småfolk. Små varelser som är mindre än dvärgar. Fast utan skägg och renligare. Hobbitar är kända för att ogilla all slags äventyr och Bilbo är inget undantag. Trots detta så beger sig Bilbo ut på ett äventyr ihop med trollkarlen Gandalf och tretton dvärgar. Davlin, Balin, Kili, Fili, Oin, Gloin, Dori, Nori, Bifur, Bofur, Bombur och så klart Thorin Ekenskölde. Thorins farfar Thror var kung över ensamma berget, åtminstone tills draken Smaug dök upp och de tvingades fly. Nu sätter Thorin ihop en expedition med Gandalfs hjälp för att återta sitt arv från Smaug. De anställer Bilbo som ”inbrottstjuv” för att återta något värdefullt som Smaug stulit.
Många hinder väntar på dess väg och de tvingas använda både list och en hel del mod för att lyckas. Men de finner sig själva tillslut vid ensamma berget men om de kommer lyckas med sin expedition det är upp till er att ta reda på.

Boken om Bilbo är mer lättläst skriven och den är väldigt lätt att komma in i. Man kastas in i händelsernas centrum väldigt tidigt och där förblir man ända tills sista sidan är genomläst.

/E