12. okt, 2018

14 år till salu

Sanna berättelser eller biografier som det heter kan vara spännande, roliga men även ruskiga och rent av förfärliga. Men trots det vill man inte sluta läsa när man väl börjat på en sådan riktigt förfärlig historia man måste få veta om man kan andas igen i slutet eftersom det trots allt som talat emot det så slutar det trots allt bra och man kan sucka ta ett djupt andetag och släppa fram ett leende. Boken som jag ska recensera idag är inte bara förfärlig, den är hemsk och riktigt mörk men det är en bok som alla borde läsa. Denna boken får en att känna hur ren ilska byggs upp lite mer för varje sida och hur man griper tag med händerna om boken tills de vitnar för att inte bryta ihop i en liten hög av tårar, för hur kan något såhär hemskt vara verkligt? Finns det verkligen så hemska människor på riktigt? Ja tyvärr så finns det de.

 

Fjorton år till salu – en skakande svensk historia skriven av Caroline Engvall.

Denna historia handlar om Tessan . Tessan som är fjorton, lever ett välanpassat liv i en vanlig svensk tätort ihop med mamma, pappa och syskon. Skolan går bra och hon lever för stunderna som hon har i stallet.
Så en kväll på väg hem från stallet förändras allt. Med musik i öronen blir hon våldtagen av en jämnårig kille. Chockad tar sig Tessan hem och berättar aldrig för någon när något av det värsta man kan tänka sig händer för någon.  Tessan tar på sig all skuld och allt ansvar för händelsen och mår allt sämre. Så när en kompis ger som förslag att de ska sälja sex på nätet för att tjäna snabba pengar är hon genast med. Detta blir en början på en ond cirkel av självförnedring och försäljning utav sex för att finna bekräftelse. Tessan straffar sig själv genom att sälja sex och känna kontroll. Men det spårar snabbt ur och tillslut får hon inte ens betalt utav de män som utnyttjar henne och övergreppen fortsätter var hon än är. Ingen ser vad som händer dag efter dag hon är ensam i sitt helvete.

 

Denna historia är tyvärr sanna men på många sätt så viktig. Det är en bok jag uppmanar alla att läsa åtminstone en gång även om det är jobbigt att ta sig igenom hela boken. Historien får en att tänka att undra, tänk om man själv träffat en Tessan utan att veta om det. Det kan vara en kompis, en bekant, någon man ser på stan, en kollega eller till och med en släkting. Det syns inte utanpå.

 

/ E