12. okt, 2018

boktips. Sanna historier.

Att sätta sig ner och få fingrarna att samarbeta när man skriver ner sin egen mörka berättelse som man vanligtvis enbart delar med de som har vunnit ens tillit det krävs mod och styrka. Samma styrka som det krävdes att gräva sig upp ur det mörka hålet som man lever i.

Idag ska jag presentera sju boktips som innefattar, sexuella övergrepp, misshandel och kidnappning. Ämnen som är obehagliga men berör och får det att röra om i huvudet på en.

Bakom stängda dörrar – en sann historia av Kristina Hansen med hjälp av Bengt-Åke Cras och Agneta Cras.

Denna fruktansvärda historia handlar om Kristina Hansens uppväxt. Året när Kristina ska fylla fjorton flyttar hon till sin pappa när hon tröttnat på den vanskliga familjesituationen hemma. Kristinas föräldrar är skilda eftersom hennes pappa försökte ta livet av hennes mor vilket myndigheterna struntar i när hon flyttar ihop med honom. Hennes pappa förvandlar henne till sin lilla flickhustru som han misshandlar psykiskt varje dag tills hon en dag är övertygad om att ”pappa vet bäst”.

Pojken som kallades det av Dave Pelzer

Denna boken handlar om Dave Pelzer och han har även skrivit den. Dave Pelzer kände sig trygg och älskad till en början i sin familj. Hans mamma satte alla sina barn i första rummet, ingen av dem tvivlade på att hon älskade dem. Men så började hon förändras gradvis. Hon blev elak och började dricka mer och mer. Den hon fokuserade sin ilska på var Dave. Till en början var han så liten att han inte förstod varför hans mamma var så elak mot honom. Han undrade vad han hade gjort fel för att mamma ska säga sådana saker till honom och behandla honom såhär.
Det blev bara värre för Dave och hans mamma styrde allt i hans liv. Hon styrde om han fick äta, om han fick gå på toa till och med om han fick leva eller dö.  Han var hädanefter pojken som kallades Det.

Bära leggings i Januari av Sara Stille

Sara är tretton år när hon tar sin flykt till en vän till familjen Jesper. Jesper är elva år äldre och han är hennes trygga hamn när allt är så trassligt på hemfronten. Jesper ger henne trygghet och respekt. Han lyssnar på henne och finns där på ett sätt som ingen annan där hemma gör. Sara vistas allt som oftast hos Jesper och inget gör henne gladare än att veta att han alltid finns där för henne, tills hon en dag vaknar naken. Med honom ovanpå sig. Allt raseras på henne enda natt, Sara försöker se det som en engångsföreteelse men Jesper våldtar henne igen och igen och igen. Det tar fyra år innan hon vågar göra något, fyra år innan den tilliten som hon fortfarande känner för honom försvinner och hon anmäler honom.

Skamfläck av Caroline Engvall

Sandra har växt upp på en av sveriges finaste gator i Stockholm. Oklanderlig yta. Ingen kunde se genom hennes fasad. Att hon låtsades sova över hos en kompis medans hon i själv verket lät äldre män våldta henne var hennes hemlighet.
Nadja var femton år när bilder av henne spreds i skolan för alla att se. Kroppen tappade för henne all betydelse och hon använde den till det hon visste att hon var bra på. Sex.
Jocke är sjuttonår och han låter sig utnyttjas av våldsamma sexköpare och för pengarna försörjer han sig själv och sin pappa.
Dessa tre var barn när de började. Bara barn när de sålde sex för att bli av med ångesten som trängdes i bröstet. Detta händer här i sverige, kanske i den stad vi bor i kanske i samma kvarter.

3096 dagar av Natascha Kampusch

Det är 2 mars 1998 och Natascha Kampusch är tio år när hon blir kidnappad på väg till skolan. Hon blir tagen till ett specialbyggt ljudisolerat källarutrymme och inlåst. Mannen som håller henne inlåst är Wolfgang Priklopil. Han håller henne inlåst i åtta år. I åtta år våldtar han henne och misshandlar henne psykiskt. Natascha är arton när hon lyckas fly, detta är hennes historia.

I bunkerläkarens våld – den sanna historien bakom rubrikerna av Isabel Erikson

”Jag snurrar runt på stället. Vacklar till. Ser mig omkring. Utrymmet är grått, dammigt och stökigt. Som ett litet garage ungefär, eller en byggarbetsplats. Eller som ett skyddsrum, en ... en ...
En bunker.”

Detta är ett citat taget ur boken och det är Isabels egna ord när hon vaknar till. Isabel Erikson blev kidnappad och inlåst i sex dygn. Sex dygn utan att veta om hon kommer komma därifrån om ett år eller tio. Det blir en psykologisk kamp om överlevnad för att ta sig ut ur bunkern.
Men hon tar sig där ifrån och bunker läkaren Martin Trenneborg döms till åttaårsfängelse och Isabel Erikson lever än idag under skyddad identitet.

Flickan och skulden av katarina wennstam

Jonna, en vanlig tonårstjej, går på fest. Dagen efter är hennes liv förstört. De har kört upp en krycka i underlivet. På stan kallas hon för "kryckhoran". Lena blir utsatt för en gruppvåldtäkt. I rättegångsprotokollet står det: "Hon hade en kort svart klänning, en orange genomskinlig topp, skor samt behå och trosor på sig."
Ett direkt citat ur boken.

Katarina Wennstam är kriminal reporter och har i denna bok bevakat ett antal gruppvåldtäktsmål. Vi får följa med och uppleva hur rättsystemet fungerade ifråga om våldtäkt och man får vara med när hon samlar på sig material av de slag media sällan har utrymme för.

 

Alla dessa böcker borde finnas med på alla personers bucket list att läsa. Det är ingen trevlig läsning men den griper tag och man gråter och förbannar om vart annat.

/E