12. okt, 2018

Coraline

Jag har alltid dragits till skräck, fantasy det mörka och oförklarliga. Alice i underlandet var en av de första som jag drogs till som barn och efter det eskalerade det bara mer och jag började dras till mer mörkare historier. Verklighets baserade historier kan också ha sin tjusning självklart, jag har flertal favoriter men inget har fastnat lika djupt i mitt hjärta som när läser något overkligt, underligt och oförklarligt. För ni förstår för mig så är det overkliga verkligt. Det är min sanning, min verklighet.  I min värld är magi, änglar, troll och annat oknytt en självklarhet att de existerar.

Idag ska jag recensera en skräckhistoria som riktar sig till små som stora.

Coraline skriven av Neil Gaiman

Denna berättelse handlar om Coraline. Coraline är en liten flicka som ihop med sin familj flyttar in i ett gammalt hus. I detta hus går Coraline på upptäcktsfärd och hon träffar fröken spink och fröken kraft, en äldre man som tränar en muscirkus ingen får se. Men hon hittar också en dörr som inte går att öppna men en dag så hittar hon vägen genom den dörren och den leder in till en spegelvärld. Hon träffar en kvinna med knappar till ögon som presenterar sig som hennes andra mamma. I spegelvärlden är allt bättre och roligare. Men det blir snabbt konstigt. Mamman med knappar till ögon vill att hon ska stanna för evigt och spegelvärlden blir snabbt mörk och skrämmande. Coraline träffar andra kidnappade barn och hennes riktiga föräldrar blir tagna. Coraline måste göra allt i sin makt för att rädda dem från hennes andra föräldrar.

Denna bok är en mörk fantasy historia. Den påminner mycket om Alice i underlandet men med en mörkare twist. Den är annorlunda och fängslande, man hinner aldrig bli uttråkad eller frustrerad för att man aldrig kommer in i berättelsen, utan den slänger en in i den med en gång och man hinner inte ens reagera innan det känns som att man är i historien och man känner sig skrämd, fångad och upprymd om vartannat.

Coraline finns även som film och den rekommenderas starkt. 

/E