12. okt, 2018

Sonjas sista vilja

Sonjas sista vilja är skriven utav en av mina favoritförfattare inom feel good genren. Åsa Hellberg. Hon har en avsevärd förmåga att fånga upp sina läsare innan man har läst klart första sidan. Hon trollbinder och suger in en i boken och handlingen, det känns så verkligt att man tror att jaha men vad är min del i storyn? Får jag inga repliker eller syfte alls? Man står där och viftar med armarna och ropar tills man fattar att jaha… jag är iakttagaren så man iakttar och blir trollbunden och sitter i ett hörn och blöter ner hela sig själv med tårar både utav våldsam glädje och ren och skär förtvivlan.

Men nu undrar väl ni men vad handlar boken om då?! Kom igen! Ja jag ska inte hålla er på halster längre. Här kommer Sonjas sista vilja av Åsa Hellberg. 

 

”Det tillhörde ovanligheterna att en död kvinna låg utanför entren till Åhlens, men Sonja Gustavsson hade aldrig varit en särskilt vanlig kvinna. Hon hade inte planerat att dö mitt i Farsta centrum, men om hon vetat att det var där det skulle ske hade hon inte haft något emot det.”

Detta är en liten del av vad som står skrivet på bakomsidan utav boken. Jag ville dela med mig av det då jag tycker det är så träffande. Denna texten beskriver en kvinna som har humor, som tar livet som det kommer och som vad man kan tro av dessa korta rader har levt verkligen levt.

Denna historia handlar inte om Sonja. Inte direkt i alla fall. Den handlar om väninnorna som Sonja lämnar kvar. Den handlar om Maggan, Rebecka och Susanne.
Inte bara lämnar Sonja dem abrupt och chockade över hennes plötsliga död, hon har dessutom sett till så att dessa tre ska få känna att de också levt till fullo. I sitt testamente har hon tillägnat dem tre alla hennes miljoner och investeringar att dela på efter hennes död, men det finns en hake. De måste uppfylla vissa villkor för att detta ska ske. 
I denna boken får vi följa dessa tre mycket olika kvinnor i 50 årsåldern, vi får vara med när de säger hejdå till sina gamla liv och hur de rycker upp sin tillvaro med rötterna för att börja om på nytt i olika delar av världen, 

 

Jag fick med rätt bra där i början om mina personliga åsikter om boken men om det på något sätt vore oklart får jag meddela att detta är inte den sortens bok som det är lätt att hitta fel och brister i och tro mig i och med denna recensioner har jag försökt. Jag har läst om den och försökt se det hela som fakta koll men nej jag kan inte hitta något. Hon flyter i sin skrift och får med sig läsaren på en resa som inte ens den mest ovilliga läsaren kan ha något emot. Ger man denna en chans, en verklig chans kommer man inte att ångra sig, och då har man uppföljaren att se fram emot sedan och den håller måttet minst lika mycket som denna vill jag meddela gott folk.

 

Jag kommer att skriva en recension på uppföljaren så småningen men för er som då kanske inte hunnit läsa ut Sonjas sista vilja eller som inte börjat än kommer jag givetvis förvarna för spiolers.


Nu kommer jag inte skriva något i bloggen förrän i nästan vecka så ha en underbar helg allesammans och njut så ses vi på måndag igen med en ny recension!

 

/ E