12. okt, 2018

Märkta för livet

Helgen är över och jag är här för att dela med mig av ännu en recension. Denna veckan har jag valt temat deckare/thriller en genre som i alla fall jag riktigt kan gräva ned mig i och läsa bok efter bok, tills jag kippar efter luft och måste bryta av med en feelgood bok för att få något som är lättsamt och glatt en stund. Men förr eller senare är man tillbaka i deckare träsket igen och det börjar om på nytt.
Boken som jag har valt för dagens recension är en av min absoluta favoritdeckare som jag läst ett flertal gånger och ännu mera sen jag fick möjligheten att träffa författaren på bokmässan förra året. Att en så varm och trevlig person kan skriva något så mörkt och primitivt är ofattbart och hon gör det fantastiskt bra.

 

Emelie schepp ”märkta för livet”


Jana Berzelius vaknar när hon är nio år gammal på ett sjukhus utan något minne hur hon hamnade i en sjukhussäng eller vem hon är.
Paret Berzelius adopterar henne och hon får en uppfostran uppbyggd på känslolös respekt. Hennes mor har förmågan att vara kärleksfull men hos henne väger städningen tyngre än att fostra sin dotter i ett kärleksfullt hem.
Därför när Jana växt upp och arbetar som framgångsrik åklagare är hennes förhållande till sina föräldrar fortfarande känslolöst men respektfullt, och Jana har blivit en fåordig och kall kvinna som är ovillig att ge någon inblick i hennes liv.
I denna historia får Jana i uppdrag att agera förundersökningsledare i mordet på verksamhetschefen på migrationsverket, Hans Juhlén. Jana får arbeta ihop med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander. Deras utredning tar en helomvändning när en pojke hittas mördad kort därefter, Jana gräver i pojkens mord och får inte bara veta mer om hans bakgrund utan stora luckor i sen egen fylls igen. Luckorna är både mörkare och blodigare än hon kunnat föreställa sig ens i sin vildaste fantasi.

 

Denna boken har gjort ett stort intryck. Den är mörk, fasansfull och fylld med spänning ifrån första till sista sidan. Emelie skriver på ett sätt som får en att fastna lite mer för varje sida. Fyller boken med spänning och mystik som ökar succesivt för varje sida. Det är ingen bok som uppger alla intryck pang på från första meningen. Men man fastnar lite till och lite till i och med resans gång och det får en att komma lite och lite längre bort från verkligheten och in i bokens fantastiska historia tills man funderar på vad som är verklighet och inte.


Märkta för livet är bara första boken i Emelie Schepps succéserie om Jana Berzelius, senare utkomna är dessutom vita spår, prio ett och pappas pojke och nu väntar jag ivrigt på nästa.

 

/ E