12. okt, 2018

Folktro

Välkommen till mitt allra första blogginlägg, detta känns så spännande och roligt. Ser verkligen framemot att få göra recensioner på välskrivna och berörande böcker. Håller tummarna att en del kommer hitta hit och bli inspirerade nog att kanske lämna ett boktips eller en önskan om en recension på en bok.
Denna blogg kommer enbart vara recensioner av böcker som berört mig och som får mig att känna, en bok som man inte läser en gång, ställer upp i bokhyllan glömmer bort och säkerligen skänker bort vid något tillfälle för den kommer aldrig bli läst en andra gång.

Vem är då jag som skriver och förhoppningsvis får er att bli intresserade nog att läsa eller lyssna på boken som jag recenserar. Mitt namn är Emelie viola Paasikivi. Halvfinsk men kan inte ens tillräckligt mycket finska för att hanka mig fram om mitt liv hängde på det. Jag bor i ihop med sambon och våra två katter. Arbetar som undersköterska på ett demensboende men det jag verkligen brinner för är böcker och att få uttrycka mig själv i skrift. Jag är en naturmänniska som känner mig malplacerad inne i en stad bland all stress, buller och lukter. Tiden när man färdades med häst och vagn, levde efter tankesättet att det man inte hinner idag gör man imorgon är sannerligen förbi. Men nog om mig nu kommer första boken.

Alvhilda Uppvaknandet är första delen av tre i en fantasy trilogi som handlar om gamla svenska myter och legender och denna historiens huvudperson är Allie.
Allie är en känslohämmad person. Som värdesätter vetenskapliga förklaringar, logiskt tänkande och ett oklanderligt intellekt vilket hon anser att hon redan besitter.
I denna boken beger sig amerikanskan Allie och hennes två vänner samt hennes sambo till Sverige och där får hon ifrågasätta allt som hon en gång trodde med hela sitt jag var en korrekt syn på världsbilden. Vem är Allie egentligen? Vem är mannen som hemsöker henne? Varför känner hon saker hon aldrig trodde att hon skulle känna? Allie kommer få svar på allt detta och så mycket mer genom bokens gång.

Jag hörde talas om denna trilogin på bokmässan 2017 i Göteborg och fastnade direkt när jag fick höra att den handlade om myter och legender i Sverige. Jag riktigt grävde mig igenom första boken som en utsvulten varg. Den griper tag från första sidan och jag fick tvinga ner boken för att inte missa både måltider och arbete. Historien berör och fångar intresset på djupet hos läsaren och det för mig utgör en bra bok.

Författaren lyckas skapa precis rätt dos av skräck, övernaturligt och sex som får en att glömma omvärlden och få en att känna det som att man lever inuti boken.
Rekomenderar att om man fängslas av fantasy, legender, sagor av något slag att ge denna boken en chans du kommer inte ångra dig.

 

/ E