Mina recensioner och boktips

25. feb, 2020

Sagor. Våra tankar går med säkerthet i olika banor när vi hör det ordet. För mig så går tankarna till Astrid Lindgren och Grimms sagor. Astrid Lindgrens värld som är full av hemskheter och äventyr. Nyckelordet är väl just det, äventyr, alla vill vi uppleva äventyr stora som små. Som liten vandrade jag i skogen och fantiserade att man var i en helt annan värld, en värld full av mytologiska djur, indianer, cowboys, pirater och mycket annat man kan tänka sig, och nu... ja nu lever man sig in i denna värld genom böcker och filmer, men ibland kan man inte låta bli att drömma sig bort till en värld, världen när man var liten och hela ens tillvara var ett äventyr, en fantasi som var ens verklighet för det var så det kändes innan vuxenlivet kom och gjorde allt i sin makt för att förinta detta, ens barns underbara syn på livet. Men om man har tur så lyckas man bevara allt detta underbara som man hade och upplevde som barn i sitt hjärta.

Stendrottningens hemlighet skriven av Ingrid Tosteberg

Detta är en saga som får mig att tänka på mio min mio, full av äventyr, magi och en annan verklighet. Denna saga handlar om Oliver. Oliver är nio år och bor med sina farföräldrar när han hittar en sten uppe på vinden. Men det är inte vilken sten som helst, det är en magisk sten. Men detta är bara början.

Det var ett sant nöje att få möjlighet att läsa denna boken, en bok som fick en att tänka på mio min mio, Narnia och många andra sagor som man älskade som barn så det var verkligen helt underbart att få uppleva en saga som denna, nyutgiven i vuxenålder. Den var fantastisk och jag längtar tills del två.
Ger den en 5 i betyg .

/ E

 

 

15. dec, 2019

Nu närmar det sig jul och med det så är den hektiska tiden här när man känner att man knappt hunnit knyta skorna. Men nu är julpyntet uppe, städningen planerad, maten uppskriven på listan osv. osv. 
Men som sagt nu när det närmar sig julen, denna underbara högtid med magi i luftet överallt får en att tänka på allt som fick en att känna förväntan som liten när man låg där i sängen kvällen innan julafton och kände det välbekanta pirret i magen inför morgondagen. Men förrutom det som vuxen finns det något som iallafall för mig som stor läsare har som tradition så är det självklart att plöja igenom alla de böcker som man gärna läser vid denna tiden och det är en hel del. 
Alla böcker som får en att känna julkänsla, en känsla som sprider värme, glädje, kärlek i hela kroppen och får en själ att lysa. 
Så idag blir det ett lite annorlunda inlägg där jag tipsar om de böcker som jag finner stor julkänsla i. Jag kommer inte gå in så mycket på dem då jag hoppas att ni kommer vilja upptäcka undret med dem på egenhand.

1. Harry Potter
Jag skriver bara hans namn för jag tycker att det säger allt. För mig är Harry Potter Jul och kommer föralltid att förbli just det. Och det är precis vid de även har lyckats fånga i de otaliga filmerna.

2. Astrid Lindgren
Alla. Barn som gamla. Älskar Astrid Lindgren, kan inte tänka mig att någon skulle kunna säga något annat om älskade Astrid. Och en bättre berättarröst går inte att få tag på.

3. Charles Dickens
Den klassiska en Julsaga är ett måste i juletid, underförstått varför. Den är Julen. Men däremot läser jag alltid Oliver Twist med under denna tiden. Då kan man säkert tycka att den är väl inte jul? En hemsk bok om fattigdom, kyla och hård värld. Men jo Jag tycker det, vi glömmer säkert för att vi vill men alla har det inte bra på julen, alla har inte så att de får njuta av julmat, samhörighet, värme eller ens tak över huvudet och de personerna borde även de få en av våra tankar under denna tiden åtminstone.

4. Bob
Ja han är en nyfunnen tradition. Förra Julen läste jag om Bob och hans jul. För er som sitter med en djuprynka och undrar vad fan det är som jag snackar om kan jag tala om att Bob är en alldeles underbar gatukatt som man bara måste läsa och uppleva för att förstå fullt ut. Och finns det något juligare än en alldeles underbar kisse? En kisse som hittat ett hem efter ett säkert hårt och ledsamt liv ute på gatan.

5. Grinchen
I år har jag för första gången läst Grinchen av Theodor Seuss, filmen eller filmerna har man ju sett otaliga gånger men jag kände att nu var det dags att läsa igenom boken en gång för alla. Och det kommer verkligen bli en given tradition numera.

6. Magisk Jul
Även denna bok läste jag första gången i år. Och Den var ingen besvikelse. Långt därifrån. Traditioner, myter, tomtar, troll allt det och mer därtill finner ni i denna bok.

Ja då var detta inlägg över och jag måste tyvärr meddela att detta blir mitt sista inlägg innan nästa år då min tid inte kommer räcka till för mer. Jag hoppas att jag samlat tillräckligt med tips och julkänsla för att fylla resten av året i detta inlägg. Så hejdå och ha nu en riktigt bra jul och en god fortsättningen så ses vi igen i Januari!

22. okt, 2019

Magi. Är det något som ni tror på med hela erat jag? Eller är det något som ni borstar av er som barnsligt nonsens, något som man ser i film som barn och inte ägnar inte ens den ensligaste tanke att det kan existera. Jag anser och jag är medveten om att många av er kommer tycka att jag är tokig eller enbart konstig men jag anser att magi är fortfarande existerande i våran värld och om ni uppfattade mitt fortfarande så menar jag att magin.. den har vi på något sätt utvecklats ifrån genom åren. Människor har blivit allt mer cyniska, praktiska, logiska och blivit väldigt duktiga på att ignorera det som händer framför ögonen på dem. Så magin den finns där men vi ser den inte, den är avskild från oss eftersom de flesta av oss väljer att ignorera. Men vi som tror... om man tittar, verkligen tittar så kan man se den som ett skimmer som omger världen.
Men magi behöver inte innebära trolldom just, utan det kan vara de små sakerna vi gör för varandra. Att man håller upp en dörr för någon, berättar för den man älskar vad man känner även om ens partner vet det...bara för att man inte vill att ens partner ska gå genom ens en dag utan att få höra hur mycket man älskar honom/henne. Så magi är vad vi väljer att det ska vara för oss men det är också alla de själviska och hatiska uttryck och agerande som gör att magin den glöms bort mer och mer. Hat hjälper inte magin att hålla sig vid liv men kärlek å andra sidan...

 

Drakens dotter, resans början av Ulrica Edvinsson Sundin

 

Som liten bevittnar Drokina mordet på sin mor och i och med det flyr hon den magiska världen och i all hast medans hennes lillebror förtvivlat försöker hänga med tappar hon taget om honom och han faller ned och dör. Trots denna tragiska händelse tar sig Drokina till den omagiska världen och skapar sig ett liv där. Drokina får nya vänner men trots det så är hon jagad utav demoner. Rexmond är väldigt bestämd med att vilja ta med henne till sitt rike men Drokina visar stark motvilja och är inte intresserad av hans slott eller rikedom. 
Det enda Drokina vill ha är ett liv i frihet, frihet från sitt förflutna men mot hennes yttersta motvilja börjar hennes förmågor att växa sig starkare och hon måste förlita sig på Rexmond. 

Drakens Dotter, viljornas krig av Ulrica Edvinsson Sundin

OBS! För er som inte läst första varnar jag för spoilers.

Drokina befinner sig i drakdemornas rike och där hålls hon fången mot sin vilja. Mark befinner sig på den psykiatriska kliniken på stadssjukhuset eftersom han har påstått att det finns demoner i skogen. Rachel och Nicki kommer till Marks undsättning, men trots att han är fri så måste de alla hålla sig gömda från drakdemonerna men samtidigt vill de rädda Drokina. Under deras resa kommer mer och mer upp till ytan om Rachel och Nicki.

Drokina är en av de starkaste karaktärer jag har upplevt. Det är revolutionerande och uppfriskande. En stark och på inga sätt mjäkig kvinna. En av de bästa bokserierna jag läst och jag är bara i början på den, väntar ivrigt på att läsa de två sista böckerna.

 

to be continued....

/E

 

 

23. sep, 2019

Ämnet sex, vad som klassas som erotik och som snusk rätt och slätt det har alltid varit en hårfin skillnad, många gånger en tabubelagd fråga. Oftast skämtas det om, tas sällan på allvar, men om man tar det på allvar. Hur ser dagens människor på sex? Och då menar jag inte sex mellan hustru och man, mellan pojkvän och flickvän. jag menar rätt och slätt sex. Sex som man hänger sig åt enbart för njutningens skull och det är allt som betyder något. Hur ser vi på det? Eller hur ser vi på sex som vi tjänar något på utan att man gör det för att man blir tvingad eller inte ser någon annan utväg? Eskort, camgirls, showgirls allt det som man ofta säkert tänkt att stackars tjej hon har väl inget annat val än att sälja sig själv.
Men är det verkligen sant i alla lägen? Kanske finns de dem som möjligtvis kommer in på det för att man är i behov utav pengar men stannar i det för att man njuter? Många av er vill säkert inte ens tänka tanken men jag kastar ut den där iallafall för de finns dem som älskar sex, passionen och njutningen mer än allt annat här i livet och det behöver inte vara något fult, tabubelagt och skamligt.

Jag har läst tre erotik e-noveller skrivna av Lisa Vild, Camgirl, sugergirl, showgirl

Camgirl som är första delen i trilogin handlar om en ung kvinna vid namn Ella. Och Ella är i desperat behov utav pengar så hon gör något som hon aldrig innan haft en tanke på att ens överväga. Ella är oerfaren men denna nya erfarenhet är inte alls vad hon trodde och det känns så rätt.
I fortsättningen Sugargirl lär Ella känna en äldre och väldigt förmögen man som vill ge henne allt hon pekar på i utbyte mot hennes umgänge. Den sommaren fylls Ellas liv av lyxiga middagar, exklusiva kläder, resande och ännu ett nytt sexuellt uppvaknande. 
Ella har under de senaste somrarna utfortskat sin sexualitet, i och med det fann hon även sig själv men denna sommaren tar hon det hela till en helt ny nivå i sista delen Showgirl. Och Ella finner sig själv ge sig in i showindustrin som dansös på en burlesqueklubb. Till sin förvåningen får rampljuset henne att känna sig levande och när showen är över hänger hon sig åt njutning med nya bekantskaper.

Visst har jag läst erotik innan, jag menar de flesta av oss har givetvis läst eller åtminstone hört fifty shades of greytrilogin som det blev stort rabalder kring. Jag var inget undantag, jag formligen plöjde igenom dem när de kom ut och har gjort så ett flertal gånger efter det. 
Denna novelltrilogin var ärlig, fängslande, lustfylld och alldes för kort. Skulle mer än gärna läst desto mer om denna fängslande dam Ella. Så jag rekomenderar den starkt till er som tycker om att läsa erotik. Men för er lite känsligare så kan detta kanske vara en bra idé för att utmana er själva, det kan vara ett uppvaknande.

Tack till Lisa Vild som gav mig chansen att läsa och rescensera hennes noveller.

/E

15. aug, 2019

Om jag säger att ni ska tänka tillbaka, tillbaka till tiden då ni var barn. Inte 13 eller 14 utan barn sisådär mellan 6 - 9 år. Tyckte ni om att höra historier? Att höra eran förälder med sin röst läsa upp en riktigt bra historia, en historia som rycker en med som får det att kännas som att "ja den här världen älskar jag" . Genom åren har jag haft oändligt många historier som rycker en med, inte bara ifrån barndomen utan även senare när ens förälder ansåg att man var vuxen nog att läsa själv och oj vad jag läste. 
Men idag ska jag ta med er tillbaka till en utav mina absoluta favoriter som barn.

Lilla Trulsan - Berättad och ritad av Joyce Lankester Brisley

 

Rosa Viola Iris eller Trulsan som hon kallades av sin Mormor var en liten flicka som bodde ihop med sina gamla mormor i en stuga ute på landet. Det enda som var tråkigt var att Trulsan hade inga kamrater att leka med och Mormor kunde inte jämt vara hemma och leka. Men Trulsan hade god fantasi precis som alla små flickor och lekte ihop små världar varje gång Mormor inte fanns där.

Denna bok är uppdelad i tio små berättelser om Trulsan och hennes äventyr. Detta är verkligen en bok som jag rekommenderar alla att uppleva ihop med sin lilla eller lille men även för de lite äldre som har en god dos fanatsi i behåll och älskar att uppleva små världar oavsett om de är för de små eller stora.

/E